Mieszkańcy Krakowa muszą sprostać jeszcze jednemu wyzwaniu. Od września 2019 w mieście obowiązuje całkowity zakaz palenia węglem i drewnem, czyli paliwem stałym. Uchwała została przyjęta w ramach radykalnej wojny wypowiedzianej smogowi.
Miejskie władze zapowiedziały, że w trakcie trwającego już sezonu grzewczego właściciele krakowskich nieruchomości muszą spodziewać się kontroli. Odwiedzić ich mogą zarówno strażnicy miejscy jak i pracownicy ds. jakości powietrza Urzędu Miasta Krakowa – donosi Radio Kraków. Funkcjonariusze i urzędnicy wytypowali 590 miejsc, w których systemy grzewcze na paliwo stałe wciąż mogą funkcjonować.
Ignorowanie przepisów może być kosztowne. Osobom, które używają węgla i drewna grozi nawet grzywna nałożona przez sąd, która wynieść może 5 tys. zł. Urzędnicy zapewniają jednak, że „każdy ujawniony przypadek spalania paliw stałych jest rozpatrywany indywidualnie, a decyzje o sankcjach strażnicy podejmują w oparciu m.in. o aspekty: socjalne, formalno-prawne, techniczne”.
Kontrole dotyczące tego, czym mieszkańcy Krakowa palą w piecach, trwają od lat. Jak zapewnia tamtejszy magistrat z każdym rokiem ubywa zgłoszeń do straży miejskiej dotyczących podejrzenia użycia paliw stałych. Miasto od lat wspiera też proces modernizacji źródeł ogrzewania. W latach 2012-2019 udało się zlikwidować 25 tys. krakowskich palenisk węglowych
Jakie zmiany wprowadzone zostaną na mocy uchwały antysmogowej? Od 1 września w Krakowie nie można:
- palić w kominkach - w instalacjach spalania paliw dopuszczone jest stosowanie wyłącznie: gazu ziemnego wysokometanowego lub zaazotowanego (w tym skroplonego gazu ziemnego), propan-butanu, biogazu rolniczego lub innego rodzaju gazu palnego oraz lekkiego oleju opałowego,
- palić w stałych, ciężkich grillach ogrodowych - wciąż można jednak stosować przenośne, lekkie grille, ruszty i rożna, których używa się sezonowo,
- eksploatować instalacji energetycznych zainstalowanych w szklarniach - poza tymi, które objęte są obowiązkiem zgłoszenia lub pozwolenia na emisje, używać pieców stosowanych w gastronomii, które są przystosowane do obsługi mniej niż 500 osób.
Źródło: radiokrakow.pl
Zdjęcie główne: wikipedia