Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, sytuacja polskich gospodarstw domowych w 2023 r. uległa poprawie w porównaniu z latami poprzednimi. Przeciętna liczba osób w gospodarstwie zmniejszyła się z 2,72 w 2015 r. do 2,43 w 2023 r. W tym samym okresie przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na osobę wzrósł z 1386,16 zł do 2678,30 zł.
Głównym źródłem dochodów pozostaje praca najemna, która w 2023 r. stanowiła 55,7 proc. dochodu rozporządzalnego. Istotne znaczenie mają także świadczenia społeczne (29,6 proc.) oraz dochód z pracy na własny rachunek (10,1 proc.). Udział dochodu z gospodarstwa indywidualnego w rolnictwie zmniejszył się z 3,2 proc. w 2015 r. do 2,9 proc. w 2023 r.
GUS informuje, że w strukturze wydatków gospodarstw domowych w 2023 r. dominowały wydatki na towary i usługi konsumpcyjne (96,1 proc.). Najwięcej przeznaczano na użytkowanie mieszkania i nośniki energii (19,0 proc.), żywność i napoje bezalkoholowe (17,3 proc.) oraz transport (12,2 proc.).
W porównaniu z 2015 r. obserwujemy spadek udziału wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe (o 4,2 p.p.) oraz na łączność (o 1,0 p.p.).
Wzrósł natomiast udział wydatków na restauracje i hotele (o 1,6 p.p.), zdrowie (o 1,2 p.p.) oraz transport (o 1,1 p.p.).
GUS podaje, że w 2023 r. oddano do użytkowania 221,3 tys. mieszkań, z czego ponad 60 proc. w miastach. Przeciętna powierzchnia użytkowa 1 mieszkania wyniosła 90,0 m2 wobec 99,8 m2 w 2015 r. W przeliczeniu na 1000 ludności oddano 5,9 mieszkania.
W porównaniu z 2015 r. wyraźnie wzrósł udział mieszkań wyposażonych w instalacje techniczne. Dostęp do wodociągu miało 97,1 proc. mieszkań w miastach i 93,1 proc. na wsi (w 2015 r. odpowiednio 95,7 proc. i 85,3 proc.). W przypadku centralnego ogrzewania odsetki te wyniosły 88,7 proc. w miastach i 81,7 proc. na wsi (wobec 83,0 proc. i 69,1 proc. w 2015 r.).
Jednocześnie spadło zużycie wody z wodociągów w gospodarstwach domowych. W 2022 r. na 1 mieszkańca przypadało 33,1 m3 wody wobec 34,3 m3 w 2015 r. Nieznacznie zmniejszyło się też średnie zużycie energii elektrycznej (z 777 kWh do 753 kWh na mieszkańca) oraz gazu z sieci (z 1235 kWh do 1192 kWh).
Z danych GUS wynika też, że w 2023 r. gospodarstwa domowe spożywały miesięcznie mniej podstawowych produktów żywnościowych w porównaniu z 2015 r. Dotyczy to m.in. pieczywa i produktów zbożowych (spadek z 6,06 kg do 4,99 kg na osobę), mięsa (z 5,27 kg do 4,85 kg), mleka (z 3,15 l do 2,76 l) oraz cukru, dżemów, miodów, czekolady i wyrobów cukierniczych (z 1,83 kg do 1,58 kg).
Nieznacznie wzrosło natomiast przeciętne miesięczne spożycie owoców (z 3,59 kg do 3,71 kg na osobę), wód mineralnych i źródlanych (z 4,57 l do 5,95 l) oraz serów i twarogów (z 0,83 kg do 1,01 kg). Spadło z kolei spożycie warzyw - z 8,68 kg do 6,83 kg na osobę - czytamy w komunikacie opublikowanym przez GUS.
Fot. Luke van Zyl