W przypadku małej kuchni szczególnie ważne jest, by trzymać się uniwersalnych zasad projektowania tego pomieszczenia. Zasada trójkąta roboczego jest kluczowa dla ergonomii pomieszczenia (dalej powiemy o niej nieco więcej), a dodatkowo złote zasady to np.:
- jasne kolory,
- przeszklenia i rozświetlenie,
- ograniczenie liczby przedmiotów stojących na widoku,
- maksymalne wykorzystanie przestrzeni na ścianach dzięki szafkom, półkom, relingom i wieszakom.
Zanim cokolwiek postanowimy, podstawą jest dokładne wymierzenie pomieszczenia, przydatne może być również rozrysowanie sobie jej planu. Można też ułatwić sobie to zadanie i skorzystać z jednego z planerów kuchni online, które pozwalają zaplanować wszystko perfekcyjnie bez wychodzenia z domu, nawet jeśli zupełnie się na tym nie znamy.
Dzięki tego typu pomocom mamy szansę uwypuklić wszystkie zalety naszej niewielkiej kuchni, jednocześnie niwelując lub ukrywając jej największy mankament, czyli niedostatek przestrzeni.
Mała kuchnia nie musi być przytłaczająca ani ciasna, ponieważ dzięki różnym trikom możemy ją optycznie powiększyć.
Jasne barwy – biele, beże i pastelowe odcienie różnych kolorów nie przytłoczą niewielkiej kuchni tak, jak zrobiłyby to ciemne barwy. Warto wybrać jasne fronty kuchenne IKEA, najlepiej lśniące – odbijają one światło, co optycznie powiększa przestrzeń. Żeby nie przytłoczyć pomieszczenia, lepsze będą fronty o prostych formach od tych bardziej kontrastowych czy zdobionych. Świetną robotę zrobią przeszklenia w szafkach.
- Spójność – w bardzo małej kuchni dobrze jest wybrać sprzęt AGD pod zabudowę, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że pomieszczenie będzie wizualnie uporządkowane i spójne. Dobrym wyjściem będą meble na wymiar, dzięki czemu każdy centymetr powierzchni będzie wykorzystany, a dodatkowo będą one dostosowane do unikalnych cech naszej kuchni, np. rur czy skosów. W małej kuchni zazwyczaj najlepiej sprawdza się zabudowa w kształcie litery L.
- Wybór kafelków – płytki kuchenne dobieramy podobnie, jak fronty – najlepiej sprawdzą się jasne, gładkie i błyszczące. Odstępstwa są możliwe, należy tylko pamiętać, że zachowanie umiaru sprzyja optycznemu powiększeniu kuchni. Istotną kwestią jest też rozmiar płytek – w małej kuchni paradoksalnie lepiej będą wyglądały te większe. Należy tylko uważać, by nie przesadzić i by większości powierzchni nie zajmowała jedna wielka płytka, bo wyglądałoby to niekoniecznie estetycznie, a raczej kuriozalnie.
- Dekoracje – jeśli chodzi o dekorowanie małej kuchni, zdecydowanym faworytem są tu lustra. Nie tylko nadają one charakteru wnętrzu, ale i pozytywnie wpływają na wrażenie przestrzeni. Pod względem pozostałych dodatków lepiej zachować umiar – małą kuchnię łatwo przytłoczyć i zagracić.
- Oświetlenie – światło jest również jednym z kluczowych elementów pozwalających dodać przestrzeni. Jeśli mamy w kuchni okno, warto go nie zasłaniać (lub robić to w jak najmniejszym stopniu). Jeśli nie, tym większą uwagę warto zwrócić na kwestię rozplanowania oświetlenia z podziałem na strefy: górne, nad stołem, nad blatem roboczym, nad zlewem i kuchenką. Pomoże w tym oświetlenie kuchenne IKEA.
Meblowanie małej kuchni również warto dobrze przemyśleć. Jakich wskazówek warto się trzymać przy planowaniu wyposażenia?
Szafki i fronty kuchenne powinny być jednolite, jasne i najlepiej na wysoki połysk. Chociaż dobrym pomysłem jest AGD w zabudowie, to zarazem lepiej unikać zabudowy od podłogi aż po sam sufit, która może (choć nie musi) optycznie nadawać ciężkości pomieszczeniu. Zasadniczo liczbę szafek najlepiej jest ograniczyć do niezbędnego minimum, ale tak, aby pomieściły się w nich wszystkie nasze akcesoria (i aby jak najmniej przedmiotów pozostawało na widoku).
Kolejnym pomysłem na szafki kuchenne jest stosowanie drzwi przesuwnych lub otwartych szafek z zasłonką. Brak drzwiczek na zawiasach ułatwi wygodne wyciąganie z nich potrzebnych przedmiotów.
Nawet w bardzo małej lub wąskiej kuchni nie musimy rezygnować ze stołu do spożywania posiłków. Zamiast tradycyjnego stołu kuchennego można zdecydować się na stolik składany mocowany do ściany, który po złożeniu praktycznie nie zajmuje miejsca. Drugą opcją są blaty robocze (bez zabudowy pod spodem), do których dobierze się wysokie stołki kuchenne.
Jeśli mała kuchnia jest otwarta na salon, to sprawa jest prostsza – można zdecydować się nawet na niewielką wyspę kuchenną, która w połączeniu z krzesłami barowymi będzie pełniła funkcję stołu jadalnianego. Alternatywą jest niewielki stolik na dwa krzesła.
Jak urządzić kącik do zmywania w małej kuchni? Przede wszystkim, rezygnując z dużego zlewu dwukomorowego. Zamiast tego można wybrać głębszy zlew z oferty zlewów kuchennych IKEA i dobrać do niego wysoką baterię, tak aby mieć pewność, że będziemy w stanie wygodnie umyć nawet duży garnek czy patelnię. Dodatkowe miejsce zaoszczędzimy, rezygnując z ociekacza. Suszarkę lepiej ukryć w szafce nad zlewem – co prawda tracimy na tym potencjalne miejsce do przechowywania innych rzeczy, ale na pewno przysłuży się to większemu wrażeniu ładu w kuchni.
Organizacja i przechowywanie to dwa słowa-klucze do urządzenia ładnej i funkcjonalnej małej kuchni. Im sprytniej wszystko zostanie zaplanowane, tym wygodniej będzie się z niej korzystało i tym mniej będzie się rzucał w oczy fakt, że pomieszczenie jest niewielkie.
Rozwiązania, które mogą się świetnie sprawdzić to np.:
- głębokie szuflady, tak aby maksymalnie wykorzystać wnętrza szafek,
- organizery i stojaki na talerze pozwalające błyskawicznie odnaleźć potrzebne rzeczy,
- wysuwane półki i półki obrotowe (karuzele) – pozwalają doskonale wykorzystać przestrzeń w szafie narożnej,
- wieszaki na wewnętrzną stronę szafek,
- wykorzystanie miejsca na ścianach – półki (również np. nad zlewem bądź nad stołem), relingi, na których mogą zawisnąć nie tylko chochle, ale i koszyki lub pojemniczki na drobiazgi.
Rozmieszczenie sprzętów AGD powinno odbywać się zgodnie ze wspomnianą już zasadą trójkąta roboczego ustalającą orientacyjne rozmieszczenie trzech kluczowych miejsc w kuchni: lodówki, zlewu i kuchenki/płyty grzewczej. Powinny być one rozmieszczone tak, aby ich położenie tworzyło wierzchołki trójkąta. Dzięki temu, wykonując standardowe czynności kuchenne wg zwyczajowej kolejności (wyciągamy produkty z lodówki, myjemy w zlewie, przyrządzamy na kuchence lub w piekarniku), możemy zminimalizować liczbę kroków potrzebnych do ich wykonania.
Kuchenka nie powinna więc stać na drodze między zlewem a lodówką. Oprócz tego pomiędzy każdym z tych punktów powinien znajdować się kawałek wolnego blatu (tak aby można było np. wygodnie odłożyć na bok część już umytych warzyw czy żeby podczas gotowania mieć pod ręką potrzebne składniki).
Oprócz tego warto wziąć pod uwagę wytyczne co do optymalnych odległości między tymi trzema strefami:
- ok. 120-210 cm między lodówką a zlewem,
- ok. 120-201 cm między zlewem a kuchenką/płytą,
- ok. 120-270 cm między kuchenką/płytą a lodówką.
Jakie style aranżacyjne najlepiej sprawdzą się w małej kuchni? Z pewnością lepiej unikać stylu glamour, industrialnego czy boho, które przytłoczyłyby kuchnię ciemnymi kolorami i nadmiarem wzorów lub dodatków. Sprawdzi się za to ponadczasowa klasyka w prostej, nieprzeładowanej wersji. Świetnie będzie wyglądać również nowoczesny minimalizm – białe lśniące szafki bez uchwytów ani żadnych zdobień to strzał w dziesiątkę pod względem powiększania pomieszczenia.
Jeśli marzy się nam coś bardziej przytulnego, w małej kuchni można pokusi się o styl skandynawski, któremu udaje się łączyć minimalizm z przytulnością. Jego charakterystyczne cechy to proste formy, naturalne materiały i jasne odcienie naturalnych barw, takich jak biele, beże, brązy, szarości. W stylu skandynawskim ważne jest też światło, dlatego lepiej nie zasłaniać wcale okna lub zastosować jedynie delikatną białą firankę.
Niezależnie od wybranego stylu, powinna nam przyświecać idea minimalizmu. To najlepsza droga do tego, by nie zagracić małej kuchni.
Zobacz także inne artykuły: