Na początku sprawdźmy, jakie zalety ma kuchenka gazowa. Jest przede wszystkim tania, bo płyta czy też cała kuchenka wolnostojąca, kosztuje czasami nawet 700-800 zł. Kuchenka gazowa jest też dobrym rozwiązaniem tam, gdzie instalacja elektryczna nie pozwala na instalację zbyt wielu urządzeń
Kuchenka gazowa jest dobrym rozwiązaniem z jeszcze jednego powodu. Gotowanie na płycie gazowej jest często po prostu tańsze, co przełoży się na niższe koszty eksploatacji naszego gospodarstwa. Jest też rozwiązaniem, które wielu preferuje - chodzi tu przede wszystkim o rozmiar palników, które umożliwiają często bardzo szybkie gotowanie. Ten rodzaj gotowania ma jedna i wadę - spalanie metanu sprawia, że w pomieszczeniu jest więcej pary wodnej i dwutlenku węgla.
Wybór warto przemyśleć, nim wybierzemy konkretny produkt. Wybór kuchenki może mieć wpływ nie tylko na długość gotowania, ale nawet temperaturę i wilgotność w pomieszczeniu. Dlaczego?
Warto pamiętać o tym, że gazowa może być nie tylko płyta, ale i piekarnik. To dobre rozwiązanie, bo w urządzeniach tego typu znajdziemy rożen czy termoobieg - to, co w każdej kuchni znaleźć się musi. I tu istotna uwaga, rodzaj piekarnika się różnić, piekarnik może być i gazowy, i elektryczny. Nie tylko termoobieg jest istotny dla piekarnika, inne istotne "gadżety" to szybkie nagrzewanie, automatyczne programowanie, automatyczne czyszczenie czy niezwykle przydatny grill, czy ruszt. Istotny przy wyborze jest też typ prowadnic.
W przypadku kuchenki gazowej istotne są wymiary. Zależnie od tego, jaki rodzaj rozwiązania wybierzemy, musimy kierować się dostępnymi na rynku wariantami rozmiarów, takimi jak 85 x 60 cm, 50 x 85 cm (szerokość x długość). Kuchenki gazowe dostępne są w sklepach również w innych rozmiarach, chociaż odwiedzając sklep AGD, warto pamiętać o tym, że wiele produktów jest dzisiaj dostępnych tylko online.
Jeśli chodzi o kolorystykę, to na nie jesteśmy skazani na kolor srebrny. Wielu producentów stosuje też czerń, modnym rozwiązaniem jest też odmienny kolor frontu czy wytłaczane powierzchnie.
Istotne są też kwestie bezpieczeństwa, bo stosowanie metanu zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem. Bez względu na to, czy mamy urządzenie wolnostojące, czy płytę, warto zadbać o wysoką klasę produktów.
Na rynku są na przykład kuchenki, które odcinają dostęp gazu, gdy zgaśnie płomień (na skutek zalania np. przez gotujące się ziemniaki czy wiatr). Standardem jest też zapalarka gazu, czasami wbudowana bezpośrednio w pokrętło, w innych wypadkach występująca w formie osobnego przycisku.
Bezpieczeństwo stosowania kuchenki gazowej stawia też inny wymóg. Konieczna jest skuteczna wentylacja. Tam, gdzie jest utrudniona, lepiej wybrać kuchenkę elektryczną.
Kuchenka elektryczna czasami nie jest kwestią wyboru, a konieczności. Nie wszędzie gaz da się bowiem doprowadzić, szczególnie nowe mieszkania już go w zasadzie nie wykorzystują.
Kuchnia, w której gotuje się wyłącznie dzięki energii elektrycznej, też może spełnić wszystkie wymagania. Tu istotna jest jednak klasa energetyczna urządzenia - tylko wysoki parametr pozwoli nam na w miarę tanie gotowanie.
Trzeba też pamiętać, że częste stosowanie piekarnika elektrycznego z pewnością będzie droższe od częstego stosowania piekarnika gazowego. Rodzaj piekarnika może przełożyć się bezpośrednio na wysokość naszych rachunków. Znaczenie mają jednak i inne cechy - drzwi piekarnika najczęściej otwieramy, gdy chcemy sprawdzić, czy danie jest gotowe.
Alternatywa to znalezienie produktu, który posiada odpowiednie termosondy - sprawią, że piekarnikiem, a w zasadzie tym, co w nim przygotowujemy, nie będziemy musieli zajmować się tak często. Straty energetyczne mają szczególne znaczenie, gdy wykorzystujemy termoobieg, rożen i inne tego typu rozwiązania.
Jednym z najbardziej popularnych rozwiązań jest dzisiaj indukcja. Kuchenkę w tej technologii można uznać za wydajną, szybką i bezpieczną. Urządzenia tego typu mają przydatne funkcje, jak gotowanie w krótkim czasie, zabezpieczenia przed dziećmi, ikony informujące o tym, że powierzchnia jest rozgrzana.
W przypadku indukcji znaczenie ma też liczba pól grzewczych. Dla małych mieszkań możemy zdecydować się na wybór produktu, który te pola ma tylko dwa.
Sklepy AGD dysponują na szczęście również większymi urządzeniami, kuchenka indukcyjna będzie więc rozwiązaniem dla pełnego dzieci domu.
Wybór kuchenki ma też często zupełnie inne motywy. Są bowiem tacy, którzy twierdzą, że kuchnie gazowe gotują lepiej, a kuchenki elektryczne gorzej.
Te same zastrzeżenia dotyczą piekarnika - dla niektórych rodzaj piekarnika przekłada się na smak potraw. Porównania i testy tego typu znajdziesz na kanałach zajmujących się gotowaniem.
Kuchenka gazowa, elektryczna czy indukcyjna? Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, najważniejsze jednak, by produkty stosowane w kuchni dobrać do swoich potrzeb, obecnie w sklepach dostępny jest w zasadzie każdy sprzęt, jaki tylko możemy sobie wymarzyć.