Jak świętować majówkę na balkonie? Eksperci radzą: o grillu "na węgiel" zapomnij

Długi majowy weekend przy odrobinie wyrozumiałości ze strony szefa - albo odpowiednio wypełnionym wniosku urlopowym - może przeciągnąć się aż do ósmego maja. Pierwszy dzień roboczy przypada bowiem dopiero w środę 4 maja. Jak świętować w weekend z głową i czy można urządzić grilla na własnym balkonie? Radzą eksperci. 

Minęły czasy, w których grillowanie było przywilejem jedynie osób posiadających ogródek, działkę lub kawałek przestrzeni z dala od zgiełku miasta. Podczas balkonowego grillowania najlepiej sprawdzają się grille elektryczne, które można tak naprawdę używać przez cały rok, niezależnie od pogody. To także doskonałe rozwiązanie dla osób, które dysponują niewielką przestrzenią i szukają sprzętu, który można łatwo przenosić - podaje Newseria. 

 

Dziś za pomocą odpowiedniego urządzenia możesz zostać mistrzem balkonowego grillowania, nie narażając się tym samym na związane z tym nieprzyjemności.

 

A może grill elektryczny?

Grill elektryczny, jak każdy sprzęt, może mieć różne parametry. Decydując się na grill elektryczny (np. model La Grigliata Ariete) zyskujesz możliwość grillowania zarówno na płycie gładkiej, jak i karbowanej. Dzięki temu możesz wyczarować zarówno złote plastry warzyw, jak i pięknie fakturowane steki. Grill jest dodatkowo wyposażony w zdejmowaną, solidną, szklaną pokrywę, która uniemożliwia rozpryskiwanie się tłuszczu i doskonale utrzymuje temperaturę.

 

Na koniec warto pamiętać, że ze względu na ograniczenie użycia tłuszczu podczas obróbki termicznej, tak przygotowane potrawy są również zdecydowanie zdrowszą alternatywą od klasycznego smażenia na patelni. Ponadto, grill elektryczny bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu można go wykorzystać podczas gotowania nawet w sytuacjach, kiedy nie mamy na to zbyt wiele czasu.    

 

Co jest dozwolone?

Jak radzą eksperci, na grill można w zasadzie wrzucać wszystko, co przyjdzie Ci do głowy. Miłośników grillowania znajdziemy zarówno wśród fanów soczystych steków, jak i zadeklarowanych wegetarian. Możliwości są nieograniczone. Do szczęścia wystarczą tylko świeże składniki oraz odrobina dobrej jakości oleju lub oliwy, podstawowych przypraw i ulubionych ziół. Fanom eksperymentów kulinarnych polecamy niestandardowe i oryginalne połączenia smaków np. marynaty na bazie orientalnych sosów i past lub różnych gatunków piwa. 

 

Eksperci cytowani przez agencję radzą, by gościom podać tradycyjne steki, karkówkę lub kurczaka w oryginalnej, orientalnej marynacie, składającej się z ciemnego piwa, przetartego czosnku, pasty chili oraz oleju sezamowego. Pamiętaj, by mięso w marynacie trzymać minimum parę godzin, w szczelnie zamkniętym pojemniku umieszczonym w lodówce. Przed przystąpieniem do grillowania wyciągnij mięso z lodówki i daj mu chwilę, aż nabierze temperatury pokojowej. To bardzo istotne. Jeżeli wyłożysz je na ruszt prosto z lodówki, będzie gumowate i twarde.